Аз съм гражданин на СВЕТА.

Драги, приятели! Превърнахме поредната трагедия във фарс!!!

Скорошните сбития в Париж бяха поредното доказателство за човешката злоба и каменносърдечност помежду ни, за нечовешкото у някои  от нас, за демоничното в жалкото ни съществуване. Но всичко това се отнася не само до самите терористи, а и до самите нас. Отново намерихме историяТА, отново държавниците откриха начин да си изградят PR-a, отново капиталистите откриха ключът към новата си маркетингова стратегия, отново  ние, ежедневните машинки, открихме сензацията в социалния си „живот“ и естествено най-алчните хиени се възползваха от това. Започнаха поредните показни поставяния на френския трибагреник върху профилната снимка, в знак на съпричасност. Започнаха поредните поствания на лозунги от типа „Prey for Paris”, „Аз съм Париж“ и разни тем подобни ГЛУПОСТИ! Роди се и опозицията в отговор:  „Аз не съм Париж, аз съм България“, и естествено започнаха размириците.

Е, нека ви кажа нещо „Аз не съм Париж, аз не съм България. Аз не съм, която и да е държава. Аз съм гражданин на СВЕТА!”

Някой ще кажат, че съм безчувствена, други – че съм луда  или пък, че не разбирам. Та коя съм аз да съдя?

Грешите…

Аз не съдя, опитвам се да разбера всяка гледна точка. Не взимам страна. Това просто е моето мнение по въпроса. Някои ще го харесат, други – не. Демокрация сме (уж), всеки е в правото си. Дори МОЛЯ за вашата критика!

Та, както казах, Аз съм гражданин на света, дете на природата. Такъв е и всеки един от нас, но не всеки го осъзнава. Ние, хората, сме едно цяло, произлезли от пръстта, от маймуната или от каквото искате (всеки вярва в различни теории), но все пак идваме от едно и също място. Имаме една основна цел – да живеем! Всичко останало са нейни различни проявление (по мое мнение, разбира се).

Смятам, че когато се случи нещо значимо в нашия свят, всички трябва да сме съпричастни по своя си начин. Аз лично не знаех как да покажа своята съпричасност. Цял ден гледах хората, които сменят профилните си снимки, постват различни призиви, пишат разни постове и коментари. И се почувствах гузно, че аз някак си не можех да се включа в този „панаир“. Не можех, защото не знаех как. Стана ми досадно от всички тези „изявления“, приличаше ми на фарс. Знаех, че някои от хората, които поставят френския флаг на снимкта си, го правят от чисто чувство. Но виждах и хора, чиито причини не разбирах. Мисля, че сами може да прецените кои от познатите ви са били искрени, и кои са го направили просто заради поредната „мода“ в социалната мрежа. Замислихте се, нали?

А на следващия ден колко от тях махнаха флагът? Някой изобщо успя ли да издържи 24 часа в съпричастност?

А всички, които направиха този „жест“ замислиха ли се колко пари спечелиха компаниите от тази реклама?

РЕКЛАМА ли? – ще кажете вие…

Да, да и да!!! Защото корпорациите успяха за секунди да превърнат историята в реклама, да се създадат няколко картинки с поредния надпис, да се предостави опцията за поставяне на флага, а в България още вечерта на 14-ти бяха пуснати тениски “Prey for Pars” и нашите „любими“ чалготеки създадоха снимчици с надписче. Колко „прочувствено“!!!?

Ей, НАРОДЕ! Събуди се!!!

Ей, ЧОВЕЧЕСТВО! Събуди се!!! Бъди гражданин на света!

На първо място ние сме ХОРА. Не бългри, не парижани, не сирийци, не каквито и да било други – просто ЧОВЕЦИ. Ние сме хора и човешкото у нас е да се опитаме да израстнем до степента, в която да осъзнаем колко глупаво е изобщо продължаваме  да се избиваме един друг. Да опитваме да властваме един над друг.

Да отхвърлим хегемонията! Да престанем да сме изкривена картинка на едно извратено общество! Да пробудим промитите си „мозъци“! Да си извадим главата от пясъка…

Ние сме единствените живи същества, склонни към самоунищожение. Ние сами си причиняваме гадостите и трагедиите едни на други. Ние се борим сами със себе си, пречим сами на себе си, защото не успяваме да се измъкнем от черупката на недоразвитот си съзнание и да осъзнаем, че за всеки има място под слънцето и всички сме еднакви. Не е нужно да се превръщаме в колония мравки, в стадо овце, в амортизиращи се машини. Ние сме СВЕТЪТ. И трябва да сме съпричастни един към друг всеки ден, във всеки един момент, а не само в най-щастливите или най-трагичните. Защото ако собствениците на Facebook бяха ХОРА, щяха да дарят парите от тази кампания за пострадалите и техните близки. Администраторите на страниците, чиито снимки публикувате, щяха да направят същото.  Ние, като ХОРА, вместо да полагаме цветя и играчки пред посолството или в НДК, и да си купуваме тениски с надписчета, можеше да съберем тези пари и също да ги дарим. Пък поствайте колкото си искате…

Замислете се колко сме „истински“. Замислете се колко сме празни. Замислете се колко сме човеци…

12181797_1175119745833895_524433864_nИма още доста хляб да изядем, преди да станем „хора“. И за това трябва доста дълго време или нещо доста разтърсващо за света. Но като гледам колко назадничево е мисленето ни и колко роботизиран е животът ни, все повече се замислям, че може би това вече е почти мисия невъзможна.

Светът е в упадък! Ние сме в упадък! Борим се срещу себе си, а не със себе си и с пречките, които спират развитието ни. Още по-лошо деградираме сами, и ако не се събуди сами ще се унищожим….

Аз съм ГРАЖДАНИН НА СВЕТА! А ТИ?

Автор: Велислава Славова

Статията ни бе изпратена от нашият читател Велислава Славова през страницата Публикации на читетели.

Ако Ви е харесала статията и Ви е била полезна, моля споделете я с Вашите приятели и гласувайте за нашия сайт от лайк бутона в дясната колона и бгТоп бутона най-долу! Благодарим Ви!

Ако Ви е харесала статията, моля споделете я и гласувайте за нашия сайт от лайк бутона в дясната колона и бгТоп бутона най-долу! Благодарим Ви!

Коментар по Аз съм гражданин на СВЕТА.

  1. FreeBSD VPS каза:

    Когато Платон описал човека като двуного без пера, Диоген оскубал перушината на един петел и го завел в школата му. След този инцидент Платон се видял принуден да добави определението “и с плоски стъпала”.

Вашият коментар