Ако си говорите сами, значи сте високоинтелигентни

Ако си говорите сами, значи сте високоинтелигентни Източник: iStock/Guliver

Хората, които си говорят сами, имат висок интелект и самоконтрол, сочи ново изследване, цитирано от PsyBlog.

Без значение дали си говорите на висок глас или тихо, така че никой друг да не успее да ви чуе – при всички положения ще станете по-фокусирани и ще усилиете мозъчната си мощ.

Този тип “комуникация” е бил свързан и с по-адекватно вземане на решения, както и с по-ефективното справяне със стресиращи ситуации. Тя помага и за развиването на увереност. Странно или не, но говоренето сам на себе си е било свързано и с успешното и бързо намиране на загубени предмети – точно както непрекъснатото повтаряне “ключове, ключове, ключове” понякога ви помага да се натъкнете на тях.

При изследване на самоконтрола на участниците са били дадени набор от писмени инструкции, които е можело или да се прочетат наум, или на глас – ясно и високо. Резултатите показали, че във втория случай хората са подобрили нивото си на контрол над различните задачи, с които са се занимавали.

Други изследвания сочат, че използването на вътрешния си глас, за да говорите сами на себе си, е помогнало при проблеми с контролирането на импулсивното поведение. Д-р Алекса Тълит например е съавтор на проучване, което е открило, че хората, които практикуват “самоговорене”, упражняват по-голям самоконтрол.

Източник: i.actualno.com

Ако Ви е харесала статията и Ви е била полезна, моля споделете я с Вашите приятели и гласувайте за нашия сайт от лайк бутона на фейсбук и БГ топ! Благодарим Ви!

BGtop

Ако Ви е харесала статията, моля споделете я и гласувайте за нашия сайт от лайк бутона в дясната колона и бгТоп бутона най-долу! Благодарим Ви!

Вашият коментар