Боклукчии отвориха библиотека с изоставени книги

Библиотека в Анкара придаде ново значение на твърдението, че книгите са вечни

Събирачи на боклук в турската столица отвориха обществена библиотека с книги, изцяло предназначени за депата за боклук. Библиотеката е открита, след като санитарните работници започнали да събират изхвърлените в боклука книги. В продължение на месеци боклукчиите отделяли книгите, а с разпространението на новината, жителите на Анкара започнали да даряват свои стари книги на библиотеката.

В началото екстравагантната библиотека е предназначена за служителите и техните семейства, но с увеличаване на колекцията и интереса към книгите, библиотеката е отворена за обществено ползване през септември, 2017 година.

Днес библиотеката разполага с над 6 000 книги на различна тематика – от художествена и нехудожествена литература. Особено интересни в библиотеката са детската секция с редица комикси и тази за научни изследвания. Книги на английски и френски също могат да бъдат открити за двуезичните посетители.

Интересно е и, че библиотеката е приютена в бивша фабрика за тухли в централата на канализационната служба. Със своите стара фасада от тухли и дълги коридори пространството е идеално за библиотека, подсилващо магичността, която носят книгите.

Днес колекцията е толкова голяма, че от библиотеката даряват книги на училища, образователни организации и дори затвори. Нестандартната библиотека често е пълна с деца на служителите и ученици от близките училища. Освен това има обособено място за читатели и шахматни дъски за посетителите.

Източник: podmosta.bg

Ако Ви е харесала статията и Ви е била полезна, моля споделете я с Вашите приятели и гласувайте за нашия сайт от лайк бутона на фейсбук и БГ топ! Благодарим Ви!

BGtop

 

Ако Ви е харесала статията, моля споделете я и гласувайте за нашия сайт от лайк бутона в дясната колона и бгТоп бутона най-долу! Благодарим Ви!

Вашият коментар