България е трета по ръст в ЕС по продажби на нови автомобили

© Reuters

България е трета по ръст сред страните от ЕС по отношение на покупките на нови автомобили през първите четири месеца на годината, сочи статистиката на Асоциацията на производителите на автомобили в Европа (АСЕА), разпространена днес. От януари до април в страната са купени 9086 нови леки коли, или точно с 20% повече от същия период на миналата година. От всички обхванати от статистиката страни само в Хърватия (25.3%) и Румъния (22.3 на сто) скокът в търсенето е по-голям.

Третата позиция на България по отношение на ръста обаче не е сериозен повод за радост, тъй като срещу 9086 продадени нови коли стоят над 100 хиляди втора употреба. Според данните на КАТ, за регистрациите в страната за първите три месеца на годината, от получилите номера 51 848 леки коли, малко над 70% (или 36 322 броя) са на възраст над 10 години. Тези, произведени преди до шест месеца са едва 6083.

Великден доведе до спад на продажбите през април

Данните на АСЕА показват, че продажбите на нови автомобили в страните от ЕС през април за по-ниски с 6.6% спрямо същия месец на миналата година, като основната причина са почивните дни около великденските празници. Това първо забавяне на търсенето от пет месеца насам.

През април тази година в страните от ЕС са продадени 1 191 034 нови леки автомобила. От големите пазари най-сериозен е спадът във Великобритания (-19.8%), следват Германия (-8.0%), Франция (-6.0%) и Италия (-4.6%).

Любопитна подробност е, че в т.нар. нови страни членки на ЕС, които се присъединиха към съюза след 2004 година, има ръст от 8.2%. С малко над 14% повече сделки отчитат и търговците на автомобили в България.

За първите четири месеца на годината ръстът на продажбите в страните от ЕС е 4.7%, като той се формира от 5 332 854 нови регистрации. На всички пазари, с изключение на финландския, има повишаване на търсенето.

Източник: www.dnevnik.bg

Ако Ви е харесала статията и Ви е била полезна, моля споделете я с Вашите приятели и гласувайте за нашия сайт от лайк бутона на фейсбук и БГ топ! Благодарим Ви!

BGtop

Ако Ви е харесала статията, моля споделете я и гласувайте за нашия сайт от лайк бутона в дясната колона и бгТоп бутона най-долу! Благодарим Ви!

Вашият коментар