Велико Търново отбеляза 142 години от Освобождението

Велико Търново отбеляза 142 години от своето Освобождение – Старата столица отхвърля близо петвековното османско робство на 7 юли 1877 година. Венци и цветя в знак на признателност към българските опълченци и четници, както и към руските войски бяха поднесени на паметника „Майка България“, пред Военния клуб и пред монумента на генерал фелдмаршал Йосиф Гурко.

Слово произнесе заместник-кметът проф. Георги Камарашев. Сред гостите бяха заместник-председателят на Общинския съвет Росен Иванов, представители на институции, организации и сдружения, на Генералното консулство на Русия, жители и гости на града и др.

В словото си проф. Камарашев подчерта, че именно от Търново, още след 1393 година, българският народ тръгва по дългия път към свободата. Едно след друго следват въстания, завери и бунтове, чиято цел е една едничка – опазване на българщината, на християнските ценности, посочи заместник-кметът на Старата столица.

Програмата за 142 години от Освобождението на Търново включваше също безплатна туристическа обиколка с беседа, част от която бяха музеи и паметници, свързани с историческото събитие.

На сцената на „Арт лято“ се проведе концерт на група „Блато – злато“ – българска фолклорна формация от САЩ. Излъчен бе и аудиовизуалният спектакъл „Царевград Търнов – звук и светлина“.

Източник: www.dnesbg.com

Ако Ви е харесала статията и Ви е била полезна, моля споделете я с Вашите приятели и гласувайте за нашия сайт от лайк бутона на фейсбук и БГ топ! Благодарим Ви!

BGtop

Ако Ви е харесала статията, моля споделете я и гласувайте за нашия сайт от лайк бутона в дясната колона и бгТоп бутона най-долу! Благодарим Ви!

Вашият коментар