Във Велико Търново отвори врати магазин за Крафт Бира

img_4597

На 10 октомври 2016 година отвори врати едниственият по рода си магазин за крафт бира във Велико Търново.

img_4564

img_4576

Какво е крафт бира и защо да я опитате? Отговорът е много лесен, ако сте заклет фен на бирата и сте убедени, че това не е напитка само за лятото – заради безкрайните възможности да опитвате различни вкусове и аромати.img_4565

img_4573

img_4581

Всъщност т.нар. крафт или занаятчийски пивоварни се появяват през 90-те години в САЩ. Обикновено са частни, малки и произвеждат ограничено количество бира. Пивоварите обаче не залагат толкова на количеството, колкото на качеството и вкусовете на бирата.

img_4591

Вълната постепенно се пренася и в Европа, а от няколко години и София може да се похвали със специализиран магазин за крафт бири. В България вече има няколко занаятчийски пивоварни.

Сред крафт бирите можете да намерите някои по-традиционни вкусове, но с осезаемо по-добро качество. Ако ви се опитва нещо различно, може да пробвате крафт бира с мед, люти чушки, бекон, кафе, шоколад, стриди или с плодове. Има и бири, отлежавали в бъчви от бърбън, които се обогатяват с допълнителен аромат.

Най-екстравагантното решение е да отгледаш дрожди в брадата си и да сложиш в пивото косми от нея. Това не е измислица, а е изпробвано на практика в САЩ. Друга странност е бира, която съдържа полови органи на кит.

У нас могат да се намерят немски, чешки, белгийски, холандски, гръцки, японски и тайландски бири, но най-интересни са тези от Дания и родината на този вид пиво – САЩ. А защо да я пробвате – заради свободата да се експериментира до безкрайност.

img_4570 img_4571 img_4569 img_4568 img_4566 img_4580

Съвсем скоро отваря врати и чисто нова българска крафт пивоварна в Горна Баня. Официалното откриване ще продължи два дни – 14 и 15 ноември и ще бъде обилно полято с първокласна бира, похвали се Димитър Георгиев, който заедно с Божидар Александров ще приозвежда марката Blek Pine.

img_4567

Посетете фейсбук страницата на магазина: https://www.facebook.com/Бъчвата-домът-на-крафт-бирата-1804938493063178

Ако Ви е харесала статията, моля споделете я и гласувайте за нашия сайт от лайк бутона в дясната колона и бгТоп бутона най-долу! Благодарим Ви!

Вашият коментар