Вълчан войвода скрил тонове злато в пещера

Карта на овнешка кожа указвала мястото на легендарното съкровище

Вълчан войвода скрил тонове злато в пещера

Съкровището било скрито по чукарите над с. Косово, в което днес живеят едва 8 човека

Несметното богатство на Вълчан войвода още нарушава сънищата на иманярите. Легендарното имане от тонове злато, натрупано от нападения над турски онбашии и български чорбаджии преди повече от три века, е мечта на всеки с металотърсач в гаража.

И къде ли не е търсено – в Родопа, Стара планина, Средна гора и Странджа-Сакар, където Вълчан войвода заедно с верните си сподвижници поп Мартин и Стоян Алтън кръстосвал непрестанно.

Едно от местата, на които се предполага, че е заровено съкровището, се намира над родопското село Косово в община Асеновград. Има дори исторически извори, сред тях най-важно е тефтерчето на средновековния отец Мартин, който описва къде и как четата заравяла златото, заграбено от поробителите.

Докато България се тресе от тефтерчето на Филип Златанов, мачкал сигнали за офшорките на президента, иманярската мафия е опиянена от описанията в дневника на поп Мартин, че тоновете златни накити и монети били натрупани в пещерата Общата Мара над селото.

Имало дори карта на овнешка кожа, която указвала точния път до съкровището. Тя била дори с дата – 12 юни 1758 г., и подписана от Вълчан войвода и поп Мартин. Свещеникът е дал много точни указания: „Като тръгнеш от Троянския манастир „Света Богородица” нагоре срещу течението на р. Черни Осъм, на около четири часа път се намира Чаушов дол.

Над него на куршум разстояние към заник слънце, високо на канарата имаше четвъртит дялан камък, който качихме на върха 250 души. Под този камък на малка полянка нарочно засадихме люляк, а под него през една канара беше изсечена пътека, която водеше към дълбока пещера, използвана още от латините.

В тази пещера натъпкахме част от имането и я зазидахме с 12 аршина хоросанов дувар, натрупахме отгоре камъни и накрая пресякохме пътеката…”

В Косово днес живеят едва 8 старци. Кризата и тук е пуснала отровните си пипала – заради недоимъка общината в Асеновград преди ден обяви за продажба цялата гора на селото – около 300 дка. Заедно с дърветата някой късметлия може да се окаже собственик и на златото на Вълчан войвода.

Източник: Всеки ден

Ако Ви е харесала статията и Ви е била полезна, моля споделете я с Вашите приятели и гласувайте за нашия сайт от лайк бутона в дясната колона и бгТоп бутона най-долу! Благодарим Ви!

Ако Ви е харесала статията, моля споделете я и гласувайте за нашия сайт от лайк бутона в дясната колона и бгТоп бутона най-долу! Благодарим Ви!

Вашият коментар