Големият Колю Табаков подреди изложба в Севлиево

За Колю Табаков е изписано и изговорено много. Не само заради 82-те му години, а повече заради умението да рисува картини, които “бъркат” надълбоко в душата. Със сигурност са го усетили онези, които снощи дойдоха на откриването на самостоятелната изложба на Колю Табаков в севлиевската галерия “Видима”.

Това е третата изложба, която Табаков реди в града ни, но за всяка от предишните две има специални спомени и говори с умиление за срещите си със севлиевци.

Колю Табаков е самоук талант. Пътят му на художник започва във фабрика за захарни изделия, където рисува опаковки. При всяка отдала му се възможност пътува до София, за да се учи от популярните по това време майстори. Именно там му предлагат работа във Виена като купист на класически оригинали. Нарича рисуването на копия постижение, но признава, че никак не му е било лесно да загърби любимия си стил. В последствие избира да се прибере в България, където се отдава на рисуването на живописни платна.

Картините му, образно казано, имат две посоки – природа и цветя. Не че цветята са нещо различно от природата, но в неговите платна с цветя акцентът, фокусът е в цветята. И сякаш нищо друго не съществува, само багри, преливащи и пълнещи възприятията.

Същото е и с природните му пейзажи, от които искри обичта и възхищението към България.

С една дума – Колю Табаков е от художниците, които не е нужно да гадаеш. Той всичко си е казал с бои. А за зрителя остава само да се наслади на сътвореното от художника.

Прекрасна изложба на един нежен и силно одухотворен творец.

Източник: www.sevlievo-online.com

Ако Ви е харесала статията и Ви е била полезна, моля споделете я с Вашите приятели и гласувайте за нашия сайт от лайк бутона на фейсбук и БГ топ! Благодарим Ви!

BGtop

Ако Ви е харесала статията, моля споделете я и гласувайте за нашия сайт от лайк бутона в дясната колона и бгТоп бутона най-долу! Благодарим Ви!

Вашият коментар