Горнооряховчанин издаде фентъзи с мотиви от българската история

 

Андрей се смее горчиво, когато го питам какво означава да си професионален писател в България. Но не иска да се рови в черновите, а предпочита да гледа напред и да говори за своята мисия. „Искам децата ни да обичат книгите и да четат. Искам да обичат България и да ценят най-големите й богатства – хората, историята, фолклора, природата, езика”, казва той. Всъщност от размислите върху тези пет големи богатства започнала работата му върху „Зиези – острието на империята”. И това било преди пет-шест години. Минал е през много трудности – това всъщност е меко казано – изстрадал е книгата си. Но пък от няколко дни тя е в книжарниците, а Андрей вече работи по продължението.

В началото Андрей бил само добър читател. Книгите винаги са заемали огромно пространство в живота на 45-годишния днес мъж. „Расъл съм по времето, когато децата в детската градина знаеха буквите, а в първи клас вече четяхме и имахме карта за библиотеката. Голямата ми страст в 5-6 клас бяха томовете „История на България“ вкъщи. Изчетох ги от корица до корица, а в същото време вече бях изчел почти всяко приключенско и историческо четиво от библиотеката. В студентските си години давах по-голямата част от парите, които ми пращаха нашите за книги. Имало е седмици, в които съм карал с по една ябълка на ден, за да мога да си купя книгата, която искам. Това беше по времето, когато паднаха забраните и пазарът на книги също се освободи. Имаше огромно разнообразие и беше трудно да устоиш на това предизвикателство”, разказва Андрей. После идва времето на Интернет и той продължава да чете все така жадно, възползвайки се от огромните възможности, които дава Мрежата.

Междувременно завършва висшето си образование. Има една от най-ценените инженерни специалности – „Корабостроене“. Но пък и лошия късмет да завърши точно когато корабостроенето в България е в колапс. Кризата в сектора го кара да се преориентира към нещо съвсем модерно за времето си – IT науките. Управлява интернет клубове и зали близо десетина години и десетки деца навлизат в света на технологиите благодарение на неговите напътствия.

В един момент обаче животът му прави нов завой. Сериозни здравословни проблеми дълго време не му позволяват да е особено активен. Прекарал доста време по болници. Прикован през по-голямата част от времето към леглото, той започва да осмисля живота си. Като нямал възможност да се движи много, някак естествено наблегнал на себеизразяването чрез думи – в чатове, после в блог, по едно време експериментирал със стихове, докато в крайна сметка си задал въпроса дали може да напише роман. Любовта му към историческата и приключенската литература предопределила и писателските му търсения. Точно размислите върху петте основи на българската национална гордост му подсказали сюжета на бъдещата книга.

И от там насетне започнал сериозен труд, продуктът на който може да се държи в две ръце едва сега – пет-шест години по-късно. Андрей не е от писателите, които сядат и оставят думите да се леят както им дойде. Близо година и половина той конструирал сюжетната линия на своя роман. Едва след това започнал да облича скелета със съдържание. Това вече му било по-лесно и не отнело повече от 8-9 месеца. През цялото време обаче трябвало да прави много проучвания в исторически и етнографски извори, дори за най-дребните детайли.

В крайна сметка книгата била написана, но това се оказало по-лесната част. Започнали мъките по издаването й. Първоначално Андрей я пуснал в електронен вид, надявайки се така да финансира издаване и на книжно тяло. И макар че книгата влязла в Топ 5 на „Хеликон“ за електронни книги и станала бестселър, скачайки в първите 200 при появата си на „Амазон“, печалбите не били достатъчни, за да се финансира отпечатване. Но пък след доста усилия и с помощта на приятели и много дарители, книгата вече е в книжарниците. Трудно начинание, но пък резултатът е вдъхновяващ за младите писатели. Андрей признава, че без помощта на обикновените хора трудно щял да се справи. За съжаление хората, които имат възможности, рядко се интересуват от издаването на книги. Но затова пък има много хора, които нямат много средства, но пък имат голяма нужда от нови и различни книги.

С помощта на такива хора „Зиези – острието на империята” вече може да се чете и в класически вид, а не само в Интернет. Авторът определя книгата си като фентъзи, направено да се чете от всякакви възрасти и от всякакви народности. Вдъхновено е от българската история, но е писано така, че да допадне на хората от цял свят. Един анонимен римски хронограф от 4 век споменава за делата на „Зиези, от когото са българите, внук на Ной”. От него Андрей взема името на своя главен герой. Действието се развива в Българската империя (авторът много държи да подчертае, че България е била империя, но родните историци сякаш се страхуват да наблегнат на този факт) в неопределено историческо време, когато гражданска война заплашва устоите й. Събитията се развиват така, че третият син на владетеля трябва спешно да бъде подготвен да управлява и отбранява устоите на държавата. Това е Зиези – острието на империята. Следват низ от перипетии, битки, преследвания, но пък не липсват и любовни трепети и дълбоко емоционални паузи между сблъсъците на щитове и мечове. Желанието на Андрей да приобщи децата към четенето донякъде е определило и избора на жанр – фентъзи. Работейки по книгата той обаче не се е влиял от големите имена в жанра, въпреки че признава, че е фен на „Властелинът на пръстените” и „Игра на тронове”. Неговият разказ е омекотен и прилича на приказка. Но пък е направен така, че да се чете от всякакви възрасти, не само от деца.

Който иска да проследи съдбата на Зиези, Тангра, Атил, Калоян, Ной и прочие смели и сърцати герои, може да го направи, прочитайки книгата. Едно копие вече има и в Общинската библиотека в Горна Оряховица, дар от самия автор. Иначе „Зиези – острието на империята” се разпространява от повечето големи вериги книжарници – „Сиела“, „Букпойнт“ (има я и в горнооряховския обект на веригата), „Ориндж“, „Гринуич център“ и пр. Повече за книгата и мисията на автора може да се научи на сайта www.ziezibook.com и фейсбук страницата.

Много приятели помагат на Андрей в издаването на книгата, а и в новия проект, по който работи. Миналата година екипът подхвана една идея да проследи как се празнува 24 май, обикаляйки със снимки земното кълбо за 24 часа чрез българските училища на емигрантите по света. Тази година инициативата продължава с амбицията да бъде още по-мащабна. Тази кампания, както и работата по книгата, имат една цел – да се научат децата да уважават, обичат и ценят българските букви, българското слово, българската история.

Елена ВЕЛКОВА

Източник: regnews.net

Ако Ви е харесала статията и Ви е била полезна, моля споделете я с Вашите приятели и гласувайте за нашия сайт от лайк бутона на фейсбук и БГ топ! Благодарим Ви!

BGtop

Ако Ви е харесала статията, моля споделете я и гласувайте за нашия сайт от лайк бутона в дясната колона и бгТоп бутона най-долу! Благодарим Ви!

Вашият коментар