Десет арестувани при най-големия протест в Габрово

Протестиращи пречат на провокатори да стигнат до ромската махала

Десет арестувани при най-големия протест в Габрово

Десет хулигани, въоръжени като за война, са арестувани по време на най-големия граждански протест, който се проведе в Габрово в събота вечерта. Някои от задържаните били криминално проявени и при проверката са били и без документи за самоличност. При пребъркването у тях били намерени и иззети два ножа, четири бокса и две метални палки.

  

Пред полицаите обяснили, че носят опасните предмети

за лична самозащита, ако бъдат нападнати

Въпреки това обаче десетимата са били задържани за кратко. След като оръжията са конфискувани, на притежателите им са съставени актове и са освободени. Освен тях по време на протеста са иззети още 120 пиротехнически средства, предимно пиратки.

Директорът на жандармерията старши комисар Красимир Добрев обяви, че жандармерията ще остане в Габрово до когато е необходимо.

„Ние ще бъдем тук и уверяваме гражданите, че ситуацията ще бъде контролирана”, категоричен беше той.

Около 2000 хора от Габрово и околните населени места взеха участие в най-големия досега граждански протест в съботната вечер. И този път протестът премина мирно и без ексцесии и нагнетяване на напрежението. В знак на толерантност жандармерията

и този път свали каските и щитовете си

пред гражданите. За което някои униформени дори получиха цветя.

На подстъпите към улиците, на които живеят роми, отново бяха поставени полицейски постове. До тяхна намеса обаче не се стигна.

В началото на ул. „Батак“, на която живеят цигански семейства, някои от протестиращите се опитаха да пробият полицейския кордон, но останалате им попречиха и до полицейска намеса така и не се стигна.

В съботния протест за първи път се включи и човекът, станал причина за ескалиралото напрежение, пребития от тримата роми Венцислав Иванов.

„Благодаря за цялата подкрепа. Благодаря ви, че подкрепяте България и справедливостта”, каза той.

Източник: www.monitor.bg

Ако Ви е харесала статията и Ви е била полезна, моля споделете я с Вашите приятели и гласувайте за нашия сайт от лайк бутона на фейсбук и БГ топ! Благодарим Ви!

BGtop

Ако Ви е харесала статията, моля споделете я и гласувайте за нашия сайт от лайк бутона в дясната колона и бгТоп бутона най-долу! Благодарим Ви!

Вашият коментар