Д-р Радка Пенчева и Наню Баталов са първите носители на наградата “Култура”

В навечерието на най- светлия български празник 24 май, кметът на Община Велико Търново отличи първите носители на новоучредената награда “Култура”. Призовете се присъждат за високи постижения  в областта на изкуствата и културата. Едната награда е за утвърден автор, музикант или художник, който е прославил себе си, Велико Търново и България със своето творчество. Втората се дава млад автор, който е успял да впечатли публиката със свой дебютен проект.

Церемонията в търновския театър уважиха кметът на старата столица Даниел Панов, председателят на Общинския съвет Николай Ашиков, заместник- областният управител Любомира Попова, ректорите на двете висши училища в града, заместник- кметове, общински съветници, почетни граждани, носители на наградата “Велико Търново”, граждани и гости на Велико Търново.

Началото на тържеството постави хор “Кантилена”, който изпя емблематичната за 24 май песен “Върви, народе възродени”. След вълнуващото изпълнение кметът на Община Велико Търново приветства всички присъстващи. “Изкуството, културата и духовното винаги са предизвиквали респект и уважение у нас, великотърновци и българи. Това е така и за тези, които не са изкушени от тези високи материи. Хората на духа и творчеството, учителите, книжовниците винаги са били на особена почит в нашата общност”, каза градоначалникът. “В навечерието на 24 май възкръсват детските спомени за празника на буквите. С умиление всички ние си спомняме празничните шествия, майските букети, ръката на нашия учител, която ни е подадена, за да ни заведе по пътя на знанието”, допълни кметът Даниел Панов. Той изрази удовлетворението си, че през 2015 год. Община Велико Търново постави началото на наградите “Култура”. “Радвам се, че общността на творците в града ни ще имат своя празнична традиция. Надявам се, че наградата ще обедини тази общност и ще бъде още един стимул за успехи”, каза още Панов. Той благодари на всички творци, дейци на културата и изкуството за всичко, което правят за Велико Търново.

По време на церемонията стана ясно, че са излъчени осем номинации за двете категории. Сред номинираните са художничката Валентина Лапчева, издателят, драматургът и писател Любен Босилков, скулпторът Наню Бакалов, поетът Янислав Янков, литературният критик д-р Радка Пенчева, музикантът Петко Савов, Детска вокална група “Пеещи камбанки”, фотографът Генчо Петков.

Председателят на Общинския съвет в старата столица Николай Ашиков прочете имената на първите носители на наградите “Култура”. В категорията за утвърден творец бе отличена д-р Радка Пенчева, която в началото на годината представи своята поредна книга “Писателят лица и спомени”. Изданието съдържа критически статии и се радва на признанието на водещи литератори. Д-р Пенчева, която е уредник в Къщата- музей на Емилиян Станев,  получи грамота и пластичен знак, дело на доц. Пеньо Пенев и д-р Пламен Събев. Тя благодари за признанието и уточни, че това е първата голяма награда, която получава. “Човек има късмет с различни неща в живота си. Аз имах късмета да работя за един от най- великите българи на 20-то столетие Емилиян Станев и може би и на него дължа тази награда, защото тя е не само за музейната общност, но и за общността на пишещите хора в града ни”, каза  д-р Радка Пенчева.

Носителят на наградата за дебют е младият скулптор Наню Баталов. “Благодаря за подкрепата на Съюза на българските художници и на общината за прекрасната награда. Подобна награда осмисля пътя на всеки млад творец и му помага да стъпва по- уверено и отговорно на него”, посочи той. Двамата носители на приза “Култура” получиха и парична премия от по 2500 лв.

Тържествената церемония приключи с постановката на Музикално- драматичния театър “Църква за вълци”.

Източник: DarikNews  ;  Фотография: DarikNews

Ако Ви е харесала статията и Ви е била полезна, моля споделете я с Вашите приятели и гласувайте за нашия сайт от лайк бутона в дясната колона и бгТоп бутона най-долу! Благодарим Ви!

Ако Ви е харесала статията, моля споделете я и гласувайте за нашия сайт от лайк бутона в дясната колона и бгТоп бутона най-долу! Благодарим Ви!

Вашият коментар