ЕС обвързва визовата си политика с връщането на нелегални мигранти

ЕС обвързва визовата си политика с връщането на нелегални мигранти

© Reuters

Съветът на Европейския съюз обяви, че е постигнато споразумение с Европейския парламент по промяна на правилата за издаване на визи.

Регламентът трябва да допринесе и за подобряване на сътрудничеството с трети държави при обратното приемане на нелегални мигранти, като се въвежда нов механизъм за използване на визовата политика като лост, се посочва в съобщение на съвета.

Според този механизъм еврокомисията ще извършва редовно оценка на сътрудничеството с трети държави във връзка с обратното приемане на нелегални мигранти. Когато дадена държава не сътрудничи, комисията ще предложи на съвета да приеме ограничителните визови мерки, свързани с обработването на визите и с визовата такса.

От друга страна, ако дадена държава сътрудничи при обратното приемане, комисията може да предложи на съвета да намали визовите такси и времето за вземане на решение по заявленията за издаване на виза или да удължи периода на валидност на визи за многократно влизане.

С промените освен това ще бъде дадена възможност заявленията за виза да бъдат подавани до шест месеца предварително (вместо сегашните три) и не по-късно от 15 дни преди пътуването. Попълването и подписването на заявленията за виза ще може да се извършва по електронен път. Въвежда се уеднаквен подход при издаването на многократни визи за редовни пътници до ЕС за срок, който постепенно се увеличава от една до пет години.

За да могат държавите от ЕС да покриват съответните разходи, таксата за виза ще се увеличи на 80 евро. Размерът на таксата ще може да се преразглежда на всеки три години.

Източник: www.dnevnik.bg

Ако Ви е харесала статията и Ви е била полезна, моля споделете я с Вашите приятели и гласувайте за нашия сайт от лайк бутона на фейсбук и БГ топ! Благодарим Ви!

BGtop

Ако Ви е харесала статията, моля споделете я и гласувайте за нашия сайт от лайк бутона в дясната колона и бгТоп бутона най-долу! Благодарим Ви!

Вашият коментар