Идеалният дворец на пощальона

Когато човек наистина иска да има собствен дворец, нищо не може да го спре. Доказателство за това е историята на френския пощальон Фердинан Шьовал, който за 34 години успява да изгради своя “Идеален дворец” (Le Palais Ideal).

Сградата е свидетелство за упоритостта и търпението на скромния пощаджия, постигнал мечтата си, буквално поставяйки камък върху камък.


Шьовал е роден през 1836 г. в Шарм, Южна Франция, в бедно семейство, и 11-годишен остава сирак. Първоначално избира попрището на хлебопекаря, но впоследствие се ориентира към пощенската служба в близкия Отрив.

И така докато веднъж не се спъва в камък, попаднал случайно на пътя му. Това става през 1879 г., когато Шьовал вече е 43 годишен. Пощальонът прибира камъка в двора си и от този ден започва да попълва сбирката си с нови и нови камъни, които предстои да използва за строителен материал за бъдещия си градеж.

Трийсет и четири години по-късно – през 1912 г. Идеалният дворец е открит. Творението, наподобяващо индийски храм и архитектурата на Гауди, е дълго 26 метра, а височината му е 10 метра.

Днес дворецът в Отрив (на 75 км от Гренобъл) е паметник на културата, обявен за такъв още през 1969 г., и популярна атракция. До 2013 г. е посетен от над 150 хил. души от цял свят. От 1984 г. е собственост е на общината.

Цената на билета за вход е 6.50 евро за възрастни и 5 евро за деца.

По специфичен начин творбата на Шьовал напомня замъка на българския дърворезбар Рачо Ангелов в Ловния парк на София, който обаче беше разграбен след смъртта му.

Източник: Дневник;  Фотографии: www.facteurcheval.com

Ако Ви е харесала статията и Ви е била полезна, моля споделете я с Вашите приятели и гласувайте за нашия сайт от лайк бутона в дясната колона и бгТоп бутона най-долу! Благодарим Ви!

Ако Ви е харесала статията, моля споделете я и гласувайте за нашия сайт от лайк бутона в дясната колона и бгТоп бутона най-долу! Благодарим Ви!

Вашият коментар