Как да се превърнете в Салса кралица/Салса крал на дансинга. Практични съвети.

От 

салса

Всеки, който се записва на уроци по салса, се притеснява, че няма да стане напреднал салса танцьор достатъчно бързо. А когато останалите участници в салса уроците започнат да напредват по-бързо от вас, неудобството става още по-голямо. Всеки салсеро се притеснява от вида на популярните лидери в танците, които окупират цялото внимание на танцуващите момичета, а всяка дама изпитва неприятно чувство, ако цяла нощ кавалерите канят само най-напредналите танцьорки.

Ето няколко съвета как да напреднете бързо в салса танците.

План, време, енергия, усилия и пари

Първото нещо, с което трябва да започнете, е да определите ясно целите си и да съставите план за постигането им. Съставете си план за определен период от време. Например, „Искам да стана толкова добър/добра, колкото са салса инструкторите/изпълнителите/популярните танцьори, на които се възхищавам”. Или „Искам добрите дами/кавалери да ме канят на танц и/или не искам да ми отказват, когато ги поканя”. След това помислете за реалистичен период от време, за който можете да постигнете тези цели. Например, „Искам да стана салса кралица/крал след една година”. След като сте готови с това, трябва да решите колко време, енергия, пари и усилия сте готови да вложите за постигането на целта си. Ако посещавате уроци по салса веднъж седмично, не ходите на салса партита, прекалено самоуверени сте или не се опитвате да изглеждате привлекателни, рискувате да разтегнете периода за достигане до целта и превръщането в салса кралица или салса крал.

Опознайте се и оценете собствените си (танцови) граници

Повечето хора си мислят, че са по-добри, отколкото са в действителност или че могат да постигнат много повече, отколкото наистина могат. Ако посещавате уроци по салса и виждате, че останалите в групата напредват по-бързо от вас, недейте да обвинявате салса инструкторите си за това, обикновено вината не е в тях. Когато нивото на танцовите ви умения не се повишава толкова бързо, колкото ви се иска, потърсете причината първо в себе си. Запитайте се: „Къде бъркам? И как мога да поправя грешките?”. А проблемът може да е с генетичен произход: (напреднала) възраст, физически ограничения, здравословни проблеми или проблеми с паметта. Цялостното ви състояние на духа също е много важно. Изпитвате ли трудности да се концентрирате за повече от 5 минути? Трудно ли ви е да приемате (конструктивна) критика? Водите ли напрегнат живот, работата ви стресираща ли е? Понякога не сме напълно обективни спрямо собствените си способности.

Помолете салса инструкторите, останалите ученици в групата и приятелите да ви дадат честното си мнение за танцовия ви стил. Уверете ги, че няма да им се разсърдите за искреността. Запишете движенията си на видео и анализирайте записа с другите (танцьори).

Танцовото ви ниво ще се подобрява по-бързо, ако сте в среда с по-напреднали танцьори

Станете (близки) приятели с напреднали салсери и салсероси. Танувайте на салса партита, където общото танцово ниво е високо. Партитата, организирани по време на (международни) салса конгреси, както и мащабните салса партита са най-подходящи, тъй като тези танцови събития събират най-добрите танцьори от участващите държави/области/градове на едно място. Присъединете се към салса демонстрационни/шоу отбори. Включвайте се във възможно най-много салса състезания. Опитвайте се да участвате в „Салса анимациите” на дансинга, в които участват най-добрите танцьори.

Овладейте салса музиката и взимайте уроци по танци от повече инструктори

Салса музиката представлява около 50% от вашите салса умения. Убедете се, че наистина разбирате салса културата. Запишете се на уроци по танци, където на музиката също се отделя специално внимание, посещавайте семинари и уъркшопове. DVD-тата с инструкции по салса и материалите в Интернет ще ви помогнат да се превърнете в салса кралица/ крал за кратко време, особено ако ги комбинирате с реални уроци по танци и то от различни инструктори. Не се притеснявайте да задавате въпроси, ако обясненията на инструкторите не са достатъчно ясни. Участвайте в уъркшопи на различни салса инструктори по време на салса конгресите и салса екскурзиите.

Научете повече от един танцов стил и не се опитвайте да подръжавате само на един танцьор

Салса нивото ви ще се подобрява все повече, ако учите и други танцови стилове като суинг, стрийт денс, танго, кюбан румба, фламенко и (джаз) балет. Вместо да имитирате любимия си танцьор, по-добре работете върху създаването на свой собствен стил. Най-вероятно и вашият фаворит е направил така. Комбинирайте елементи от други танцови стилове, за да се отличите от другите и да създадете свой уникален и популярен стил.

Станете „Салса хамелеон”

Най-добрите танцьори са онези, които са способни да се адаптират към салса партньори на всякакво ниво. Танцувайте с начинаещи. Не се опитвайте да ги пригодите към собственото си ниво, а се приспособете към тяхното танцово ниво и към техния стил. Бъдете достатъчно изобретателни, за да ги накарате да се чувстват комфортно и приятно на дансинга. Научете различни салса стилове. Съсредоточаването само върху един салса стил няма да ви помогне да откриете хамелеона в себе си.

Посещавайте салса партита за начинаещи от време на време, за да повдигнете самочувствието си

На салса дансинга конкуренцията може да е жестока. Начинаещи „салсеро” или „салсера” могат да възприемат зала, пълна с напреднали танцьори, като доста притеснително място. Но не се отказвайте: отидете на салса парти, организирано от малък салса клуб или пък посетете парти в съседен град. Това ще ви помогне да се чувствате по-уверени и ще ви мотивира да продължите да практикувате.

Последни съвети

Взимайте уроци от салса инструктори с репутация на добри преподаватели с отлични технически умения. Не всички велики танцьори са добри учители! Танцуването на салса НЕ е „благотворително събитие”. Ако откажат на поканата ви за танц или пък ако никога не ви канят, тогава вижте какво правят онези дами и кавалери, които имат успех и се опитайте и вие да приложите тактиката им. Помолете ги за съвет. Теглото и външният вид имат значение, ако искате да бъдете кралица или крал на дансинга. Въздействайте върху външния си вид като промените облеклото или аромата на тялото, ходете на фитнес и т.н. Няма как да промените околните, можете да променяте само себе си. И ако околните не ви приемат, тогава трябва да смените средата и да намерите такава, където ще имате възможност да станете популярни.

И накрая, но не и по значение: когато най-сетне постигнете целта си, никога не забравяйте откъде сте започнали и как сте се превърнали с салса кралица или крал. Не се възгордявайте 😉

УНИКАЛНА САЛСА :)))))

Източник: Аз танцувам

Ако Ви е харесала статията и Ви е била полезна, моля споделете я с Вашите приятели и гласувайте за нашия сайт от лайк бутона в дясната колона и бгТоп бутона най-долу! Благодарим Ви!

Ако Ви е харесала статията, моля споделете я и гласувайте за нашия сайт от лайк бутона в дясната колона и бгТоп бутона най-долу! Благодарим Ви!

Вашият коментар