Краудфъндинг – демократичната еволюция във финансирането (видео)

Какво е краудфъндинг?

Краудфъндингът е най-успешният начин за финансиране на нови идеи, обещаващи начинания или стартиращи бизнеси, като набира малки суми пари от голям брой хора, обикновено по Интернет, чрез специално създадени за това онлайн платформи.

Краудфъндинг, преведено на български, означава групово финансиране.

Обикновено набирането на средства има за цел създаването и предлагането на нова услуга, продукт или инвестиционен проект, или събирането на пари за някаква благотворителна кауза.

Има различни мотиви и стимули, които привличат хората да подкрепят дадена идея, инвестиционен проект или благотворителна кауза. В зависимост от предлаганото възнаграждение, различаваме следните видове краудфъндинг кампании:

Благотворителни (Donations-based) – Финансови Дарения, без да се получава в замяна нещо друго освен морално удовлетворение, че дарителят е извършил нещо добро.

Базирани на награди (Rewards-based) – Финансиране срещу получаване на подаръци и награди, най-често продуктът, за който се набират средства.

Дялово финансирани (Equity Crowdfunding) – Финансиране срещу дялово участие. Или казано по-ясно, тези, които дават средствата, придобиват акции (дялове) от бизнеса или проекта, който финансират.

Заемно финансирани (Debt-based) – Финансиране срещу лихва. При него, даващите средствата, получават лихви за парите, които отпускат на заем – най-често придобиват облигации от бизнеса или проекта, който финансират.

Моделът на груповото финансиране включва три типа участници: инициаторът, който предлага идеята и или проектът за финансиране; групата от хора, които подкрепят идеята; и екипът, собственик на платформата, който я поддържа, администрира и развива иновативно.

Тенденции

През 2014-а година, пазарът на индустрията за групово финансиране е нараснал със 167 процента: краудфъндинг платформите са набрали 16.2 милиарда долара за нови услуги, продукти и инвестиционни проекти, от които недвижимите имоти са все по-нарастващ дял. Изследователската компания Massolution®, която е специализирана в анализите за развитието и тенденциите на този нов феномен, наречен краудфъндинг, прогнозира, че за 2015 г., общата сума в световен план ще достигне 34.4 милиарда долара.

Краудфъндингът, или набирането на средства чрез платформите за групово финансиране по Интернет се ускорява с безпрецедентна скорост и влияе на правителствените политики, внедряването на иновации във всички области от общественият живот, и променя из основи ролята и влиянието на финансовите институции по света.

Особено силно се усеща това в услугите, свързани с финансовия сектор. Остарелият модел на банковото кредитиране среща изключителна конкуренция в лицето на груповото финансиране. И докато базираните на награди краудфъндинг кампании и тези, които обещават дялово участие срещу финансиране на инвестиционен проект обикновено не представляват пряка заплаха за банковата система, един сравнително нов модел на финансиране започва да доминира индустрията и да измества банковите институции. Става въпрос за така нареченото кредитно или базирано на заем групово финансиране. При него множество от индивидуални инвеститори отпускат финансиране срещу лихва. През 2014 г., по този начин са вложени в нови начинания 11.08 милиарда долара, като по-голямата част от тях са инвестирани в сгради с комерсиален характер или в строителството на нови недвижими имоти, които обезпечават полученото финансиране.

Краудфъндинга е една възможност за всеки с идея да я превърне в реалност без значение къде по света живее и с какви средства и възможности разполага!

Ето и един пример за краудфъндинг кампания на българин в краудфъндинг платформата Indiegogo.  Разгледайте кампанията и я споделете, така ще помогнете за развитието на проекта, а при желание може и да помогнете с някакво финансиране!

moorganizer-background

Източник: whoamijournal.com

Ако Ви е харесала статията и Ви е била полезна, моля споделете я с Вашите приятели и гласувайте за нашия сайт от лайк бутона в дясната колона и бгТоп бутона най-долу! Благодарим Ви!

Ако Ви е харесала статията, моля споделете я и гласувайте за нашия сайт от лайк бутона в дясната колона и бгТоп бутона най-долу! Благодарим Ви!

Коментар по Краудфъндинг – демократичната еволюция във финансирането (видео)

  1. Ned каза:

    Оригиналното заглавие на статията е КРАУДФЪНДИНГ – ДЕМОКРАТИЧНАТА ®ЕВОЛЮЦИЯ ВЪВ ФИНАНСИРАНЕТО

    Оригиналния източник е вестник КОЙ СЪМ АЗ:

    http://www.whoamijournal.com/%d0%ba%d1%80%d0%b0%d1%83%d0%b4%d1%84%d1%8a%d0%bd%d0%b4%d0%b8%d0%bd%d0%b3-%d0%b4%d0%b5%d0%bc%d0%be%d0%ba%d1%80%d0%b0%d1%82%d0%b8%d1%87%d0%bd%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%b5%d0%b2%d0%be%d0%bb%d1%8e/

Вашият коментар