Националната галерия домакинства на “Палат Потьомкин” – изложба “за зрителната измама с пропагандна цел”

© Георги Кожухаров

Националната галерия – клон Двореца домакинства на необичайна за тържествените си зали изложба със съвременно изкуство, видеоарт и пърформанс. “Палат Потьомкин” е селекция на артисти, номинирани или носители на една от важните награди за съвременно изкуство във Франция, тази на фондация “Рикар”. Повод за гостуването й в София са двама от тях – художникът Стефан Николаев и кураторът й Емил Урумов, които работят във Франция. Част от произведенията са перформативни и ще бъдат показани единствено в събота, 20 май и неделя, 2 юни.

“През петдесетте години следвах история на изкуството в София. Единствената връзка с външния свят беше прочутият “Ориент-Експрес” и правителството имаше голям интерес хората, които пътуват с влак и разглеждат околността, да добият впечатлението за едно функциониращо селско стопанство. Като студенти по изкуство ние трябваше да ходим в почивните дни в колхозите, за да обясняваме на селяните как да поставят селскостопанските инструменти, превозните средства и купите със сено, така че всичко да е чисто и да изглежда като благосъстояние.” Този спомен на световноизвестния художник Христо Явашев-Кристо е епиграф на изложбата, която взима името си от така наречените “Потьомкинови села” – бутафорни селца, които губернаторът граф Потьомкин издига в Крим, за да впечатли гостуващи по покана на Екатерина Велика западни посланици. Анекдотът (чиято истинност е оспорвана от историците) ражда и израза, превърнал се в метафора на зрителна измама с пропагандна цел.

© Георги Кожухаров

Кураторът Емил Урумов

Концепцията на Емил Урумов е тясно обвързана със залата, избрана предварително от “Рикар” – тържествените зали на Княжеския дворец в София, свидетел и участник във всички обрати в съвременната история на България. Кураторът казва, че иска да зададе основни въпроси за потенциала на изкуството да говори за актуални проблеми, вместо да бъде декоративно, но и за ролята на артистичната институция в сърцето на града. В селекцията му влизат произведения на 11 утвърдени френски художници, като Сиприен Гаяр, Брюно Сералонг, Матийо К. Абоненк и други. Осем от тях, включително Стефан Николаев, ще гостуват лично в Двореца, за да представят пърформанси и да проведат разговори с публиката. Първото събитие е в събота, 20 май от 14 ч. и ще продължи и през Нощта на музеите. Голяма част от избраните френски творби се занимават с теми като расизма и колониализма със средствата на видеото, докато други, като Стефан Барбие-Буве, се обръщат пряко към сградата на Двореца – с фокус върху собствения й интериор от рояли, старинни мебели и пожарогасители. Точно до тях се намира и работата на Стефан Николаев – 120 строителни каски, разположени в квадрат в централната зала на двореца. Творбата първоначално е изложена на биеналето в Четине преди години, със сини каски и военни препратки. Изложена в “Палат Потьомкин” в Националната галерия, тя придобива и друг смисъл – за фасадните ремонти и масивни строежи в културата, които все оставят съдържанието на музеите на втори план.

Програма със срещи й пърформънси:

20.05.2017 (Събота)
14:00–17:30
Разговори с артисти: Стефан Николаев, Брюно Сералонг
Пърформанси: Жулиен Бисмют, Slapdash; Луиз Ерве & Клое Майе, A side [Страна А], със Стефан Додуров

20:00 / 21:00 / 22:00 (Европейска нощ на музеите)
Пърформанс: Луиз Ерве & Клое Майе, A side [Страна А], със Стефан Додуров

1.07.2017 (Събота)
15:30–18:00
Разговори с артисти: Матийо К. Абоненк
Пърформанс: Луиз Ерве & Клое Майе, A side [Страна А], със Стефан Додуров Разговори с куратори: Светлана Куюмджиева, артистичен директор на Пловдив 2019

2.07.2017 (Неделя)
14:00–18:00
Разговори с артисти: Мари Воание, Стефан Барбие-Буве
Пърформанс: Джими Робер, Figure de style [Стилистична фигура] Разговори с куратори: Пиер Бал-Блан, куратор от екипа на Документа 2017 Атина-Касел Обща дискусия

Източник: www.dnevnik.bg

Ако Ви е харесала статията и Ви е била полезна, моля споделете я с Вашите приятели и гласувайте за нашия сайт от лайк бутона на фейсбук и БГ топ! Благодарим Ви!

BGtop

Ако Ви е харесала статията, моля споделете я и гласувайте за нашия сайт от лайк бутона в дясната колона и бгТоп бутона най-долу! Благодарим Ви!

Вашият коментар