Непредвиден разход от 960 лв. довел до свалянето на предаване на Валя Ахчиева, обяви БНТ

Непредвиден разход от 960 лв. довел до свалянето на предаване на Валя Ахчиева, обяви БНТ

© Юлия Лазарова

 

Спор между дългогодишния журналист от Българската национална телевизия (БНТ) Валя Ахчиева и ръководството на медията доведе до свалянето на предаването ѝ и подаване на жалба в Софийския районен съд. До скандала се стигна заради неизлъчено продължение на нейно разследване на незаконен бетонов възел в сливенското село Ябланово.

Ахчиева се оплака, че се прави опит за репресия срещу нея, докато от обществената медия отвърнаха, че тя не е спазила част от задълженията си, което е довело на непредвидени разходи по бюджета на телевизията. Реакцията на БНТ дойде с официална позиция, разпространена до медиите близо седмица след обвиненията на Ахчиева.

Началото на скандала беше в края на януари, когато БНТ съобщи, че предаването за разследваща журналистика “Открито с Валя Ахчиева” ще падне временно от екран. От обществената медия обясниха, че това се налагало, “за да се осигури максимална равнопоставеност при кандидатстването” във вътрешния конкурс за ново предаване за разследваща журналистика, който БНТ обяви.

Преди това, на 13 януари, излезе първата част от предаването, посветено на бетоновия възел. На 27 януари е планирана да излезе и втората част, в която по думите на Ахчиева е трябвало да се покаже какво е качеството на произвеждания там бетон. Четири дни преди излъчването му обаче БНТ обяви свалянето на предаването от екран.

Сметката не излиза с 960 лв.

“Г-жа Ахчиева в разрез с вътрешните правила на работа в телевизията и без задължителното предварително одобрение е заявила и потвърдила в Независима строителна лаборатория “Инфраструктура” ЕООД – гр. София, извършването на лабораторни изпитания на бетон. В резултат лабораторията е издала фактура към Българска национална телевизия, с което телевизията е задължена да изплати сума в размер на 960 лева с включен ДДС за сметка на бюджета на БНТ”, пишат в позицията си ръководителите на медията.

От телевизията уточняват, че предупреждението за уволнение е “във връзка с нарушенията на процедурите, свързани с организацията, реда и условията за реализация на телевизионна продукция, регламентирани в Правилника за производство на телевизионна продукция и продуцентска дейност на БНТ”. Подчертава се, че Ахчиева “не е изпълнила конкретни ангажименти в качеството си на изпълнителен продуцент, свързани с процеса на бюджетиране на предаванията”.

Заради тези си действия ръководството на БНТ е поискало писмени обяснения от нея. Преди още да ги даде, тя е обявила, “че има право да изразява и разпространява информация в медии извън сектора на радиото и телевизията в съответствие с правилата на БНТ за лоялност и защита на конкуренцията”.

Пред “Дневник” Валя Ахчиева уточни, че веднага след изразената си позиция е получила документ по пощата, подписан от генералния директор на БНТ Константин Каменаров. В него към нея е отправени няколко препоръки, както и предупреждение за уволнение.

Жалба в съда

Непредвиден разход от 960 лв. довел до свалянето на предаване на Валя Ахчиева, обяви БНТ

Ахчиева каза още, че в края на февруари е депозирала искова молба в Софийския районен съд, с която оспорва наложеното ѝ наказание от генералния директор на БНТ. Тя обърна внимание, че писмото до нея, подписано от Каменаров, е от 18 февруари, когато той трябваше да се яви в съда за делото срещу него за шофиране в нетрезво състояние. Той обаче отсъстваше от заседанието, като адвокатът му предостави болничен лист, че клиентът му е болен. Въпреки това на следващия ден БНТ излъчи репортаж с участието на Каменаров от конференция в Брюксел.

“Писменият отговор, независимо че е изведен и изпратен до нея на 18 февруари, е подготвен и подписан дни преди това”, уточняват от БНТ и подчертават, че трудовият договор на Ахчиева не е прекратен.

Председателят на Съвета за електронни медии София Владимирова каза пред “Дневник”, че до момента никой не ги е сезирал за спряното предаване. Тя уточни, че на следващото заседание на медийния регулатор, ако някой от членовете му предложи, СЕМ може да се самосезира по случая.

Източник: www.dnevnik.bg

Ако Ви е харесала статията и Ви е била полезна, моля споделете я с Вашите приятели и гласувайте за нашия сайт от лайк бутона на фейсбук и БГ топ! Благодарим Ви!

BGtop

Ако Ви е харесала статията, моля споделете я и гласувайте за нашия сайт от лайк бутона в дясната колона и бгТоп бутона най-долу! Благодарим Ви!

Вашият коментар