Нещо старо, нещо ново, нещо синьо

Домът на един артист и архитект

антре - Нещо старо, нещо ново, нещо синьо

Известна ни е склонността на португалците към поетизиране на нещата. И ето го поредното доказателство – архитектът и творец Педро Кинтела* твърди, че клиентите му са самите къщи, че “говори” с тях и е важно да ги “чуе”, преди да поеме проекта. Ако се “разберат”, тогава започва нахвърлянето на началните скици.

Специално с къщата в Малвейра да Сера близо до китното градче Синтра нещата не протичат точно така. Защото Педро първо забелязва съборетината, сред която стърчат няколко забележителни скали, и я обикаля дни наред, докато попадне на човек, от когото да я купи. За себе си.

Собственикът е учуден както от сумата, която Кинтела му плаща за терена – 100 хил. евро (толкова ще излезе и преобразуването й), така и от странният ентусиазъм на архитекта.

Кинтела обаче знае много добре, че не бърка, защото действа по интуиция. Започва с разчистването на терена, след което с конструирането на нов дом от 130 квадрата.

Архитектът се настанява в близост до обекта си, за да усети духа на мястото, след което запазва скалите и поръчва само местен материал – чам и гранит от Синтра.

На нас особено ни допада естествения вид на новата къща, в който традиционни и модерни елементи се преплитат, а артистичният хаос цари почти навсякъде.

И напук на леко отнесените обяснения на архитекта, в дома му не забелязваме и грам претенция. Което напоследък е голяма рядкост…

Източник: Антре

Ако Ви е харесала статията, моля споделете я и гласувайте за нашия сайт от лайк бутона в дясната колона и бгТоп бутона най-долу! Благодарим Ви!

Ако Ви е харесала статията, моля споделете я и гласувайте за нашия сайт от лайк бутона в дясната колона и бгТоп бутона най-долу! Благодарим Ви!

Вашият коментар