Поне 6 възражения и множество въпроси около плановете за нова офис-сграда до Народния театър

Къщата на ул. "Кузман Шапкарев" 3, която е бивш архитектурен паметник, е върху един декар в идеалния център на града.

© Цветелина Белутова, Капитал

Къщата на ул. “Кузман Шапкарев” 3, която е бивш архитектурен паметник, е върху един декар в идеалния център на града.

 

Намерението да се построи 8-етажна офис сграда с две подземни нива в центъра на София на ул. “Кузман Шапкарев” 3, съвсем близо до Народния театър “Иван Вазов” е предизвикало досега 6 възражения. Срещу плана до момента са всички институции, които имат имоти в съседство, сред които Софийският университет, министерствата на отбраната и на транспорта. Против високото строителство е и обединение на граждани, чиито имоти са наблизо. Възражение е внесено и от Съюза на архитектите. Предстои и общината в район “Средец”, която притежава сграда недалеч, да изрази писмено неодобрение.

Това научи “Дневник” от районната община, където проектът за строителството на 8-етажната сграда е постъпил за съгласуване и събиране на мненията на собствениците на имоти в съседство. Все още се чакат становища на някои от засегнатите, за които още не е изтекъл 14-дневният срок за мнения. След това цялата документация трябва да се подаде до общински експертен съвет в Столична община, там да се реши кои от възраженията да бъдат взети предвид, да се коригира евентуално първоначалният внесен от инвеститора план и той отново да бъде обсъден от засегнатите. Ако някои от собствениците на съседни имоти отново не е удовлетворен, би могъл да отнесе въпроса до административния съд.

Колко етажа – 6 или над 8?

Възможността за ново строителство на терена е заложена още през 2015 г. – с одобряването на Подробен устройствен план за централната “Зона А”, район “Средец”. От него се вижда, че имотът е отреден “за офиси” и се намира в Зона за обществено обслужващи дейности.

Одобреният подробен устройствен план според документите в район “Средец” предвижда на това място да има сграда до 6 етажа. По неофициална информация от архитекти, запознати с работата по плана преди години, дори първоначалните идеи са били да се допусне най-много пететажна сграда.

Според одобрения подробен устройствун план се вижда, че за имота е предвидено най-много 6-етажно строителство /сградата в оранжево вляво/. Къщите, обозначени в светло оранжево са единични паметници на културата

© Дневник

Според одобрения подробен устройствун план се вижда, че за имота е предвидено най-много 6-етажно строителство /сградата в оранжево вляво/. Къщите, обозначени в светло оранжево са единични паметници на културата

През 2017 г. на базата на този план е издадена заповед, с която се допуска изработване на проект на сграда, която да се построи на мястото.

Внесеният за съгласуване в общината в “Средец” проект обаче не е за сграда нито на пет, нито на шест етажа. Планира се 8-етажно строителство и един подпокривен етаж, който се изключва от регулациите по закон, тъй като скосението на покрива е над 45 градуса. За да се разреши високото строителство, собственикът на имота е внесъл предложение и затова се искат становищата на съседите.

Колко дълбоко ще се копае и какво става ако има археологически находки

Друго, което не съответства на първоначалния подробен план за застрояване, е сградата да има толкова дълбоко подземни нива. Според внесения проект се предвижда под целия терен да има две подземни нива, вероятно предназначени за паркинг или гаражи. Каква е котата на тези нива обаче в наличните в район “Средец” документи не се казва. Така и експертите не могат да отговарят колко дълбоко ще се копае при строителството.

Осем етажа, един подпокривен и два етажа подземни нива предвижда внесения проект за съгласуване и възражения

© Дневник

Осем етажа, един подпокривен и два етажа подземни нива предвижда внесения проект за съгласуване и възражения

Имотът попада в територията на обект с национално значение – историко-археологически резерват “Сердика – Средец”. Навсякъде в района има пластове археологически нива.

В документите не се вижда Националният институт за недвижимо културно наследство да е бил информиран, че новата сграда ще има толкова дълбоки подземни нива. Първоначалното мнение на института, което е дадено за строителството на по-ниската сграда и то без планирани два етажа гаражи, е че строителството трябва да е през цялото време в присъствието на археолог. Министерството на културата пък е отредило преди на терена да започне строителство да се проведе пълно спасително археологическо проучване.

Не става известно какъв ще е подходът при евентуално намиране на находки.

А историческите сгради

Новата сграда ще бъде на мястото на досега съществуваща триетажна къща. Тя е строена през 1924 г., а видът й наподобява необароковите сгради. До 2008 г. е била паметник на културата, но малко, след като е придобита от сегашния собственик, защитата й е била свалена.

Под целия имот се планира да има подземни гаражи

© Дневник

Под целия имот се планира да има подземни гаражи

“Тъй като е променяла многократно функцията си в нея са извършвани редица преустройства, тя е загубила автентичността на плановата си схема…Частично е нарушена автентичността на първоначалния обем, тъй като са съборени част от домакинските помещения към двора. Представителна е единствено уличната фасада, която е подчертана с еркер. Унищожена е пластичната украса на сградата”, се казва в протокола от 15.05.2008 г. на експертен съвет към Национален институт за паметници на културата (НИПК), с председател неговия директор арх. Георги Угринов, съобщи “Капитал”. Затова и статутът й бива свален.

Макар в проекта за бъдещата офис-сграда да не се споменава изрично, че къщата ще бъде съборена, тя не фигурира като обект в бъдещия проект и се разбира, че ще бъде премахната. Експерти в район “Средец” подозират, че не се посочва изрично премахване на къщата, за да може при новото строителство да не се спазят предвидените по закон отстояния от улицата и съседни постройки.

Тъй като формално бъдещият строеж ще стъпи на досегашната сграда, той няма да трябва да е на поне 3 метра от малката улица “Кузман Шапкарев”, а архитекти отбелязват, че тя е широка малко над 5 метра. Новата сграда е планирана с еркери, което допълнително ще я приближи до отсрещната и ще се създаде усещане на пешеходците, че се движат в тунел.

Историческият център

Макар статутът на досегашната къща като единичен паметник да е бил свален преди години, тя остава част от груповия паметник със защита – “зона на исторически развилия се обществен градски център”. Експертите се питат къде ще останат свидетелствата за този исторически градски център и как той ще се запази с допускане на подобни строежи. И са изненадани от решението къщата на “Кузман Шапкарев” 3 да не бъде защитена поне като част от този групов паметник.

Евентуалната бъдеща висока офис-сграда не само ще “задуши”, но и ще застраши стабилността на намиращи се в непосредствена близост къщи, които са индивидуални паметници на културата. От Софийския университет “Св. Климент Охридски” посочват в своето възражение, че сградата, която те притежават и която е паметник на културата, е с нестабилни основи. Това се констатирало и от обследване, с което те разполагат. Така евентуално дълбоко разкопаване и оформяне на двете подземни нива на новия строеж, сериозно би застрашило къщата, собственост на университета.

От район “Средец”, които са собственици пък на друга къща-паметник на културата в непосредствена близост – тази, в която сега е заведението “Синият лъв”, също смятат, че новият обект ще наруши облика на тази част от центъра на София. И ще напишат възражение срещу строителството.

Инвеститорът

Според публикация на “Капитал” сградата и теренът под нея на “Кузман Шапкарев” 3 са собственост на фирма “Тулекс”. Тя е на Пламен Илиев, бивш общински съветник от преди Йорданка Фандъкова да поеме поста кмет на София. Навремето Илиев е бил приближен на Стефан Софиянски, но впоследствие се отцепва в групата “Демократи за София”. Името му се свързва с редица имотни сделки. След като напуска общината, Илиев се заема с бурна строителна дейност – негови фирми участват в изграждането на Бизнес център “Хемус” до хотел “Хемус”, 11-етажен блок на входа на “Южния парк” и др. Той държеше и акции в борсовия балон “Енергони”, който по-късно фалира.

Пред “Капитал” Илиев коментира, че се е спрял на това новата сграда да има осем етажа, защото след тази височина противопожарните изисквания стават много тежки и инвестицията нямало да е рентабилна.

Източник: www.dnevnik.bg

Ако Ви е харесала статията и Ви е била полезна, моля споделете я с Вашите приятели и гласувайте за нашия сайт от лайк бутона на фейсбук и БГ топ! Благодарим Ви!

BGtop

Ако Ви е харесала статията, моля споделете я и гласувайте за нашия сайт от лайк бутона в дясната колона и бгТоп бутона най-долу! Благодарим Ви!

Вашият коментар