Първи стъпки във фотографията, ИСО, скорост, бленда

Ти си начинаещ фотограф?!?  Чудесно!

Сватбени фотографи

Това е опростено ръководство по фотография за начинаещи и не само.

Какво е бленда, скорост, ИСО и как да ги използвам, за да направя фотографията, която желая? Това са въпросите които интересуват всеки начинаещ фотограф.

По-долу Ви представяме следната таблица направена от Даниел Петерс във Фотоблог Хамбург. В нея нагледно са представени настройките на бленда, скорост и ИСО и резултатите, които се получават в следствие на тези настройки.  Трите настройки в тази таблица са това, което фотографите са свикнали на наричат триъгълник на експозицията.

ИСО-то е чувствителността на сензора към светлината.

Блендата е част от обектива на апарата, която в голяма степен работи като ириса на окото. Тя се отваря и свива в зависимост от това колко светлина да достави на сензора за фотографията, а също така определя дълбочината на ясно изразеното пространство.

Скоростта на затвора определя, колко дълго да се експонира обекта. От нея зависи дали обекта ще е замръзнал или размазан на снимката.

След като придобиете тези основни знания не Ви остава нищо друго освен да започнете да снимате, докато не ги превърнете в умения.

Всяка една от трите настройки е отговорна за две характеристики: бленда – количество светлина влязло за единица време, дълбочина на ясно изразеното пространство; скорост на затвора – време през, което влиза светлина към сензора, размазаност или яснота на образа; ИСО – абсолютното количество светлина необходимо за кадъра, яснота или шум в кадъра.

Няма панацея при фотографията. Всяка ситуация изисква различни настройки. Всеки фотограф също има различно виждане за нещата, което пък от своя страна категоризира фотографията, по-скоро като изкуство, а не като наука.

Само практиката ще Ви научи да преценявате точните настройки при всяка отделна ситуация според Вашата гледна точка и усещане за нещата.

Приятно снимате!

 

photography-shutter-speed-aperture-iso-cheat-sheet-chart-fotoblog-hamburg-daniel-peters

 

Aperature – бленда, small aperature – свита бленда, large aperature – отворена бленда;

Shutter – Затвор(eлементът, който чрез отваряне и затваряне определя колко светлина да стигне до сензора), fast shutter speed – висока скорост на затвора,  slow shutter speed – ниска скорост на затвора;

ISO – ИСО(чувствителност на сензора), low sensitivity – ниска чувствителност,   high sensitivity – висока чувствителност.

Добри Добрев

фотография: Н. Митев

Ако Ви е харесала статията и Ви е била полезна, моля споделете я с Вашите приятели и гласувайте за нашия сайт от лайк бутона в дясната колона и бгТоп бутона най-долу! Благодарим Ви!

Ако Ви е харесала статията, моля споделете я и гласувайте за нашия сайт от лайк бутона в дясната колона и бгТоп бутона най-долу! Благодарим Ви!

Коментар по Първи стъпки във фотографията, ИСО, скорост, бленда

  1. Марияна Попова каза:

    Много полезна информация.Благодаря!

Вашият коментар