Работна група търси начини как отчуждаването на имоти да не бави строежа на пътища

Работна група търси начини как отчуждаването на имоти да не бави строежа на пътища

© Министерство на регионалното развитие

 

Работна група изготвя предложения за промени в законодателството във връзка с отчуждаването на частни имоти, попадащи в обхвата на обекти с национално значение, каквито например са магистралите. Целта е да се намери законов и приемлив от обществото начин обжалванията да не забавят реализацията на големите проекти. Това обяви във Велико Търново министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова, цитирана от пресцентъра си.

Идеята е да се потърси възможност за предварително изпълнение за важните проекти, като се възлагат предварително, преди приключване на съдебните дела. Така собствениците ще получават обезщетението, определено от оценителите, а ако има обжалване, ще се доплаща определената от съда сума.

Аврамова отбеляза, че обжалванията струват много време за реализацията на всеки проект и даде пример с отсечката на автомагистрала “Хемус” от Буховци до Белокопитово, където за 15-километров участък са заведени 29 дела. “Всичко това забавя процеса, а ние искаме да строим, защото хората от Северна България искат да имат магистрала, която като магистрала “Тракия” да доведе до ускорен икономически растеж, какъвто има в Южна България”, обясни Аврамова.

Обяви, че до 2023 г. се очаква да завърши изграждането на автомагистрала “Хемус” от София до пресичането с пътя Русе – Велико Търново. Съобщи и че са преодолени проблемите със съдебните дела, които досега блокираха работата по магистралата “Русе – Велико Търново. През тази година ще бъде възложена обществената поръчка за строителството на участъка от Русе до Бяла с обход на Бяла. Дължината на трасето е 76.2 км, а индикативната стойност за двата проекта е около 670 млн. лв. без ДДС. Към АМ “Русе-Велико Търново” и тунелът под Шипка има и заявен инвеститорски интерес за изграждане чрез концесия, каза министърът.

Тя посочи, че до края на март ще стане известна програмата за ремонт на Агенция “Пътна инфраструктура”, в която ще са включени обектите, по които ще се работи през тази година. Сред тях има и съоръжения в района на Велико Търново.

Източник: www.dnevnik.bg

Ако Ви е харесала статията и Ви е била полезна, моля споделете я с Вашите приятели и гласувайте за нашия сайт от лайк бутона на фейсбук и БГ топ! Благодарим Ви!

BGtop

Ако Ви е харесала статията, моля споделете я и гласувайте за нашия сайт от лайк бутона в дясната колона и бгТоп бутона най-долу! Благодарим Ви!

Вашият коментар