Синдром на компютърното зрение: Как да се предпазим?

Отражението на дигиталните устройства върху здравето на нашите очи

Добре дошли в 2019 година! В момента четете тази статия през смартфон, компютър, таблет или друго дигитално устройство. Поздравления, вие сте част от дигиталната екосистема!

В динамиката на съвремието животът ни е все по-зависим от технологиите. За съжаление, прекомерната им употреба може да доведе до някои неприятни последици за нашето очно здраве.
Синдром на компютърното зрение (Computer Vision Syndrome) е понятие, което се е зародило още миналия век в Америка във връзка с появата на първите компютри. Въпреки, че думата „синдром“ (синдром — взаимосвързана група от симптоми) звучи стряскащо на пръв поглед, тук не говорим за заболяване, а за оплакванията, свързани с употребата на дигитални устройства:

Тези симптоми обикновено са временни и изчезват на следващия ден, въпреки че при малка част от хората продължителността им може да е по-дълга.

Степента изявата на симптомите е пропорционална на времето, прекарано пред дигиталните екрани.

Логично е, че колкото повече време стоите пред компютъра, толкова по-дълго време ще изпитвате главоболие, умора и размазване на образа. Ако не се вземат мерки, повечето от тези оплаквания ще се повтарят и дори ще се влошат.


Защо хората изпитват подобни симптоми?

Интересно е, че продължителното четене на книга на дивана в хола не води до изпитване на неприятни усещания, а използването на компютъра често е придружено от дискомфорт.

Това е свързано с особеностите на дигиталните екрани:

Затова при избор на компютър или телефон не трябва да се пести за сметка на качеството на дисплея.


Какво причинява симптомите на умора и главоболие при работа с компютър?

Лошата стойка по време на работа: причинява симптоми от опорно-двигателния апарат като скованост и болки във врата, гърба, кръста, раменете. Принудителната поза, която заемаме при работа на компютър е изключително неблагоприятна, особено когато мониторът не е поставен по правилен начин. (информация за правилната стойка малко по-долу)

Нарушен фокус (акомодация) от преумора: причинява размазване, двойно виждане, забавено фокусиране. Нормално очите ни са създадени да гледат в далечината (над 5 метра) без да се налага да активно да фокусират. Фокусирането е динамичен процес, който използваме да виждаме ясно близо разположени предмети. Точно затова, взирането в екрани, разположени непосредствено пред лицето ни, може да доведе до очна умора и т.нар. “спазъм на акомодацията.

Сухота , зачервяване, усещане за песъчинки и парене

В основата на този механизъм стои „изсъхването“ на очната повърхност. При нормални условия очната повърхност е покрита от слъзен филм. Чрез мигането сълзата се разнася равномерно от клепачите по очната повърхност като по този начин предната част на окото се подържа овлажнена. Когато работим на компютър и се взираме в екран, броят на мигателните движения намалява като по този начин очната повърхност „изсъхва“, а това от своя страна води до дразнене, парене и зачервяване.


Какво можем да направим, за да намалим тези вредни ефекти?

Дигиталните устройства са голяма част от нашето ежедневие. Хората в развитите държави прекарват средно над 3 часа на ден пред екрани. Не можем просто да кажем НЕ на компютри, таблети и смартфони. Те са навсякъде. Те са част от нашия живот. Все пак има мерки, които можем да предприемем, за да намалим неблагоприятното им въздействие върху нашите очи и тяло.

Промяна на работната поза.

От ключово значение е правилното ергономично положение на тялото по време на работа. Важно условие е, че компютърният екран не трябва да бъде разположен на по-малко от 45 см от лицето на използващия го. Ъгълът, който централната зрителна ос сключва с хоризонталната линия, построена от горния ръб на компютърния монитор, трябва да е около 15 градуса. Освен това трябва да се обърне внимание на правилното регулиране на размера на изображението и правилната височина на седалката на стола. Доказано е, че подобрената физическа ергономичност на компютърната работна станция намалява очния дискомфорт и подобрява производителността.

При използване на мобилни устройства, трябва да държим телефона или таблета си на разстояние не по-малко от 30 см от лицето си (колкото по-близо държим устройствто, толкова повече се натоварва системата на окото за фокусиране). Това е особено важно при деца, тъй като съществуват доказателства, че прекалената работа на близки разстояния води до прогресия на късогледството.

Работа на добро осветление

Това е един от най-важните фактори, които можем да променим. Яркото осветление, прозорците и флуоресцентните лампи често водят до дискомфорт.

Най-доброто осветление е естествената светлина.

Мобилните устройства (таблети и смартфони ) притежават опции за регулиране не осветеността на дисплея и имат режими за автоматично изпадане в нощен режим и намаляване на осветеността след определен час от денонощието.

Блокиране на част от високоенергийната синя светлина

Модерните смартфони имат т. нар. “нощен режим” или “night mode”, който блокира синята светлина, което води до по-голям зрителен комфорт при работа вечер. Вече има подобно решение и за компютърния екран:

Link: https://iristech.co/

IRIS е българска софтуер за PC и MAC, създадена от Daniel Georgiev, която блокира синята светлина и по този начин намалява умората и напрежението в очите.
чаквайте подробна статия за синята светлина скоро в www.ochnozdrave.com)

Баланс на работа и почивка (20-20-20)!

Следвайте правилото 20–20–20. На всеки 20 минути работа погледнете нещо, намиращо се на повече от 20 метра разстояние за около 20 секунди (например към облаците в небето). Една бърза разходка из офиса, например, подобрява продуктивността и намалява очните симптоми на стрес и умора. Направете аналогия — като тренираме във фитнеса правим почивки между сериите на всяко упражнение, вместо да правим 60 минути упражнения без никаква почивка.

Интересен факт: Пушачите страдат много по-малко от симптоми на преумора в очите имено, защото си взимат редовни почивки да запалят по една. (тютюнопушенето обаче уврежда здравето на очите по най-различни начини …)

Корекция на диоптъра.

Използването на подходящи коригиращи очила за рефракционни грешки като късогледство, далекогледство, астигматизъм и пресбиопия е важно за предотвратяване на по-нататъшно влошаване на очните симптоми.

Мигайте често (съзнателно!), за да поддържате очите си влажни.

Изкуствени сълзи. Този вид капки помагат срещу сухите очи, съпроводени с намалена честота на мигане при взиране в екрани.
Важно е тези капки да НЕ съдържат консерванти.

Източник: ochnozdrave.com

Ако Ви е харесала статията и Ви е била полезна, моля споделете я с Вашите приятели и гласувайте за нашия сайт от лайк бутона на фейсбук и БГ топ! Благодарим Ви!

BGtop

Ако Ви е харесала статията, моля споделете я и гласувайте за нашия сайт от лайк бутона в дясната колона и бгТоп бутона най-долу! Благодарим Ви!

Вашият коментар