Съветник на Рейгън към България: Напускайте ЕС и затваряйте американското посолство!

Съветник на Рейгън към България: Напускайте ЕС и затваряйте американското посолство!

Пол-Крейг Робъртс е американски финансист, бивш съветник на президента Роналд Рейгън.

От 1981 до 1982 г. заема поста помощник-секретар на Министерството на финансите на САЩ. Президентът Рейгън му дава сериозна роля в изготвянето на най-значителния данъчен закон в историята на САЩ. Автор и съавтор е на 12 книги, както и на много публикации в престижни издания през годините. Негови материали са публикувани в едни от най-авторитетните вестници и списания в цял свят. Робъртс е работил като редактор за Уол Стрийт Джърнъл.

Първо, бих искал да ви благодаря за това, че ще отделите време, за да отговорите на въпросите ни. Ще започнем с Рейгън. Какво го отличава от президентите след него?

Рейгън желаеше мир, а не конфликт със Съветския съюз и успя с Горбачов да сложи край на Студената война. Наследниците му, начело с Клинтън, подновиха Студената война.

Говорихте за американската икономика в една от последните си статии. Какво е истинското ѝ състояние – изправени сме пред растеж или икономическа депресия?

– Милиони американски високопродуктивни компании, както и специалисти, бяха прехвърлени отвъд Океана, а техните места запълнени от китайци и индийци. Резултатът е липсата на растеж в прихода на американското средностатистическо семейство и средното потребителско търсене. В допълнение, финансовата система действа така, че икономическият излишък да бъде използван за обслужване на дълга.

Федералният резерв ли е истинският господар на Щатските пазари, или големите банки в Уол Стрийт?

Те са едно и също нещо. Директорите на Федералната банка на Ню Йорк, която е главнен оперативен ръкав в системата на Федералния резерв, са изпълнителните директори на най-големите банки в Уол Стрийт.

Как ще обясните срива на цените на петрола? Война срещу Русия или има и други фактори?

Ако е война срещу Русия, то е и война срещу американските шистови компании, Венецуела, Саудитска Арабия, ОПЕК. Вероятно има манипулация на стоковия пазар от Голдман Сакс или други финансови организации. Най-вероятно спадът на цените на стоките рефлектира върху намаляващото търсене на една отслабваща световна икономика.

Малцина са запознати с неоконсервативната идеология и доктрината Уолфовиц. Хората не са наясно с имперския ѝ характер и агресивната външна политика, произлизаща от страниците ѝ. Наскоро Джеб Буш посочи Уолфовиц като един от своите съветници. Ще се върне ли войнственият неоконсерватизъм в Белия дом?

Военният неоконсерватизъм има постоянно присъствие в Белия дом от мандата на Клинтън. Сюзан Райс, съветникът по национална сигурност на Обама, е военнонастроен неокон. Такъв е и посланикът на САЩ в ООН. Такъв е и отговорникът за евразийските дела на Държавния секретар. И така нататък.

Руският президент Владимир Путин е изправен пред много кризи – срив на цените на петрола, икономически санкции, войната в Сирия, украинската криза. Въпреки това, той създаде геополитически съюз с Китай, възстановява връзките си с Иран, укрепи Шанхайската организация за сигурност и БРИКС, популярността му е изключително висока. Макар да не е приключил, каква е Вашата оценка за руския държавен глава?

Путин е очевидно много успешен. Той държа под отговорност Вашингтон в много от речите си. Успя да възпре планираната инвазия на САЩ в Сирия. Стопира и бомбардирането на Иран. Рейтингът му на одобрение е 86%, което индикира такава подкрепа, каквато няма нито един европейски или американски политик

Сделката с Иран е една от най-коментираните теми в публичното пространство. Каква е Вашата позиция по повод историческото споразумение с Ислямската република?

Няма нищо историческо на това споразумение и то няма да има никакво значение, ако някога Вашингтон пожелае да поднови атаките си срещу Иран. Русия настоя за споразумението, за да блокира американската военна атака срещу Иран. Сделката изисква от Иран да предаде част от суверенитета и правата си според Договора за неразпространение на ядрени оръжия, в замяна на частично премахване на санкциите. Иран е последната стабилна мюсюлманска държава, а Русия не иска Иран да стигне до хаоса на Либия, Ирак, Сирия, Йемен, Афганистан, Ливан.

И накрая, един въпрос, свързан с България. Страната ни е с най-слабата икономика в ЕС, приватизацията бе катастрофален процес, група олигарси държат масивен дял от икономическото богатство, изправени сме пред демографска криза. Като икономист, какви политики бихте препоръчали за възстановяване; възможно ли е „икономическо чудо“ в рамките на ЕС?

Единствената надежда за България е да напусне ЕС, да затвори американското посолство и да стане съюзник на Русия. Богатството на Западния свят е основано на плячкосване на други страни. Разграбвайки ресурсите на страните от Третия свят, Западът сега плячкосва собствените си – Латвия, Гърция, Ирландия, България, като следващите на ред са Украйна, Италия, Испания и Португалия.

Източник: Поглед.инфо, автор: Евгени Рушев

Ако Ви е харесала статията и Ви е била полезна, моля споделете я с Вашите приятели и гласувайте за нашия сайт от лайк бутона в дясната колона и бгТоп бутона най-долу! Благодарим Ви!

Ако Ви е харесала статията, моля споделете я и гласувайте за нашия сайт от лайк бутона в дясната колона и бгТоп бутона най-долу! Благодарим Ви!

Вашият коментар