Франция се обърна срещу Германия за статута на “Северен поток 2”

Франция се обърна срещу Германия за статута на "Северен поток 2"

© Reuters

Франция планира за подкрепи предложение на Европейската комисия за регулиране на газопроводите, влизащи в страна от ЕС по море директно от трети страни, което засяга статута на “Северен поток 2” и е против позицията на Германия и Русия по този проект. Гласуване ще има в петък в Брюксел и ако тогава френският представител официално потвърди с вота си тази позиция, това ще е неприятен удар по основен партньор като Германия и може да доведе до спиране на строежа на газопровода малко преди приключването му.

Става дума за Газовата директива на Европейската комисия (2009/73/EC), пряко засягаща “Северен поток 2” без да го споменава изрично, която бе представена в Брюксел през ноември 2017 г. и все още се спори по нея. Предложените поправки в нея предвиждат принципите за регулиране на европейския газов пазар да се разпространят и върху морските газопроводи. В частност това означава и разделяне функциите на пренасящата компания от доставчика на газ, както и допускане до тръбата на трети компании за транзит на техен газ.

Германия втора година работи за събиране на подкрепа за позицията си, че директивата не се отнася до този проект. Русия не иска това да става, защото “Газпром” изцяло проектира, финансира и изгражда газопровода през Балтийско море, а ще се окаже принудена да допусне други до мощностите му.

През януари обсъждането се активизира, а румънският енергиен министър Антон Антон като председател на съвета на министрите от сектора по време на румънското председателство на Съвета на ЕС, заяви, че един от приоритетите му е да бъдат приети поправките. На 9 янари Съветът представи на работната група (Energy Working Party, EWP) третата версия на проекта за поправки. Руски медии тогава писаха, че Букурещ бил под натиск и от САЩ да действа срещу газопроводите на “Газпром”.

Платформата Pioneering Spirit полага тръби за "Северен поток 2" във водите на Финския залив през декември 2018 г.

© Axel Schmidt/Nord Stream 2, Northwest University, China

Платформата Pioneering Spirit полага тръби за “Северен поток 2” във водите на Финския залив през декември 2018 г.

САЩ официално са заявявали, че са против “Северен поток 2”, защото смятат, че увеличава енергийната зависимост на Европа от Русия, отнема милиарди долари приходи от транзит за бюджета на Украйна и увеличава възможността президентът Владимир Путин да оказва натиск върху ЕС и НАТО чрез подобни проекти.

В четвъртък трима американски посланици в Германия, Дания и ЕС – публикуваха в “Дойче веле” писмо, в което заявяват ,че “спирането на проекта (Северен поток 2) ще изпрати ясен сигнал, че Москва не може да остане ненаказана за агресията си срещу съседни държави и намесата си срещу нашите демокрации”. Те смятат, че “Северен поток 2” е не просто газопровод, а “проект за разпространяване на руската власт и влияние”.

“ЕС трябва така да преразгледа Третия енергиен пакет, приет през 2009 г., че законите на ЕС да действат и за такива проекти като “Северен поток 2”. Защо компании извън ЕС като “Газпром” могат да деформират конкуренцията на европейския газов пазар, докато се придържат към по-ниски стандарти в сравнение с компаниите от ЕС?”, питат посланиците Ричард Гренел, Карл Сандс и Гордон Сондленд.

Франция се обърна срещу Германия за статута на "Северен поток 2"

© Reuters

Също днес на срещата с премиерите от Централна Европа в Братислава канцлерът Ангела Меркел за пореден път настоя, че “Северен поток 2” не прави Германия зависима от руския газ, включително защото властите в Берлин разнообразяват източниците си на горива. Освен това тя изтъкна, че Украйна трябва да остане транзитираща държава и след края на 2019 г., когато изтичат руско-украинските договори.

Германия отклони предложените от Европейската комисия поправки в третата версия на директивата, включително защото логиката им сочи към един единствен инфраструктурен проект, а за другите се допускат редица изключения, пише днес московският в. “Ведомости”. Проблем имат и Холандия и Финландия, тъй като поправките дават на Еврокомисията право да контролира междудържавни споразумения за пренос на газ, да формулира основни изисквания при преговорите и дори да ги блокира, продължава деловото издание. В този дух бе и заключението на правния отдел към Съвета на ЕС. И трите държави не са съгласни да отстъпват на институциите в Брюксел такива правомощия, казват редакторите на “Ведомости”.

Холандия, например, смята, че обновената Газова директива не бива да действа за вече построени и за строящи се газопроводи. Финансово със “Северен поток 2” са обвързани пет големи енергийни компании – германските Wintershall (поделение на гиганта BASF), германско-финландската Uniper, австрийската OMV, френската Engie и англо-нидерландската Royal Dutch Shell.

От неофициално изразени позиции може да се предполага, че в подкрепа на Берлин ще гласуват също Холандия, Белгия, Австрия, Гърция и Кипър. Много важно е какво ще изберат Италия и Испания заради голямата тежест, която имат при формиране в петък на броя на гласовете в работната група към Съвета на ЕС. Това ще се разбере в петък на заседанието на Комитета на постоянните представители на страните от ЕС (COREPER).

Франция се обърна срещу Германия за статута на "Северен поток 2"

© Reuters

Днес от компанията Nord Stream 2 AG заявиха, че подкрепят критиките към предложените промени в директивата, защото те щели да доведат до неяснота за инвеститорите и потенциално да създадат дискриминационен режим на регулиране за отделни газопроводни проекти.

От Uniper, вложила досега около 600 млн. евро от предвидените за участие в проекта 950 млн. евро, заявиха, че продължават да смятат, че “Северен поток 2” ще бъде завършен. “Това е проект за десетилетия напред и поради това той е в определена степен независим от сегашните събития”, добави говорител на компанията.

“Франция възнамерява да подкрепи приемането на тази директива. Работата продължава с нашите партньори и специално с Германия за възможни промени в текста”, цитира “Ройтерс” говорителката на външното министерство Анес фон дер Мюл. Ако в петък предложената регулация получи подкрепа в работната група, преговорите за съставяне на окончателния проект за текста на директивата може да започнат още следващата седмица.

Президентът Еманюел Макрон отмени днес участието си в средата на февруари в Мюнхенската конференция за сигурност и така няма да има личен контакт и съвместна поява с Ангела Меркел. Програмата му показва, че той няма да напуска Франция до срещата на ЕС на върха на 20 март.

Източник: www.dnevnik.bg

Ако Ви е харесала статията и Ви е била полезна, моля споделете я с Вашите приятели и гласувайте за нашия сайт от лайк бутона на фейсбук и БГ топ! Благодарим Ви!

BGtop

Ако Ви е харесала статията, моля споделете я и гласувайте за нашия сайт от лайк бутона в дясната колона и бгТоп бутона най-долу! Благодарим Ви!

Вашият коментар